Aprovada la Llei Orgànica del Servei Públic de Justícia.

20 des., 2024

El Ple del Congrés dels Diputats va aprovar ahir definitivament la Llei Orgànica de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia, i serà publicada en el Butlletí Oficial de l’Estat en els pròxims dies.

La llei introdueix dues línies fonamentals d’actuació, una reforma organitzativa i una altra processal, ambdues possibles gràcies al desplegament tecnològic que està desenvolupant i implementant el ministeri.

La norma crea els Tribunals d’Instància, un òrgan col·legiat que integra tots els jutjats unipersonals a cada partit judicial.  Així, els 3.800 jutjats unipersonals es transformaran en 431 Tribunals, afavorint l’especialització, la unificació de criteris i permetrà distribuir adequadament les càrregues de treball i compartir recursos.

La llei també crea les Oficines de Justícia als Municipis, les quals seran el punt de contacte directament entre els ciutadans i l’Administració de Justícia. En elles es podran realitzar tota una sèrie d’actes i tràmits processals de manera telemàtica des d’allà sense haver de desplaçar-se a una capital provincial.

La llei inclou modificacions en matèria processal fent una clara aposta pels mitjans alternatius de solució de controvèrsies (MASC) en via no jurisdiccional en els àmbits civil i mercantil, com la mediació i l’arbitratge.

En un primer moment aquesta Llei Orgànica preveia la desaparició dels jutges de pau.

Han estat tres legislatures en què la Llei d’Eficiència Organitzativa del Servei Públic de Justícia es plantejava eliminar els articles referents a la Justícia de Pau. En cada una d’aquestes legislatures es proposaven alternatives que representaven deixar els jutges de pau com una figura menys que simbòlica, que l’Associació mai ha volgut acceptar.

Les pressions i gestions dutes a terme per la Junta Directiva de l’ACPJ juntament amb el suport de la població, dels Ajuntaments, partits polítics i altres institucions, s’han decantat a favor del manteniment dels Jutges de Pau a Catalunya.

Paradoxalment, la lluita duta a terme per aquesta Associació suposarà també el manteniment dels jutges de pau a la resta de l’Estat.