L’acte de benvinguda va anar a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el qual va reivindicar la figura dels jutges i jutges de pau com a molt necessàries i va assegurar que la capital del Pla és “una ciutat compromesa amb la justícia de pau com així vam demostrar fa un any amb l’aprovació d’una moció al Ple en la seva defensa”. Així mateix, va destacar la legitimitat democràtica i tasca de mediació que fan a peu de carrer.
La celebració va tenir com a acte central el lliurament de distincions a una desena de jutges i jutgesses de pau que s’han distingit per la seva trajectòria. En nom de tots ells, va adreçar unes paraules a l’auditori Josep Molina, jutge de Palafolls, el qual també va fer una crida perquè les institucions defensin la tasca dels jutjats de pau.
També va parlar el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el qual es va comprometre a treballar per aquest objectiu des de la institució que encapçala alhora que va agraïr de part de tots els alcaldes de la demarcació la feina que s’hi fa perquè “una bona encaixada de mans sempre és millor que una sentència amb segell”.
El president de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia va dir que els jutjats de pau donen servei a més de 3 milions de persones repartits pels 898 municipis on hi ha jutjats de pau i ho fan des de la coneixença del territori i amb ganes de conciliar les parts oposades pot donar una resposta ràpida. Per això, va demanar el compromís del Govern i del Parlament en la defensa dels jutjats de pau davant cap amenaça que en vulgui la seva desaparició.
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, va expressar el compromís del Govern en la defensa de la singularitat que suposen els jutjats de pau al país davant la reforma legislativa que preconitzava la supressió d’aquesta figura a nivell estatal.
Ubasart va afirmar que els jutjats de pau són “una institució que funciona i que està fortament arrelada al teixit cívic i associatiu del país” i va posar en valor la tasca que desenvolupen. “Vull destacar el valor afegit que heu aportat històricament els jutjats de pau i que són clau per pensar la transformació de l’administració de justícia i la resolució de conflictes i adaptar-la al segle XXI: l’aposta per una justícia de proximitat, per la mediació i la gestió alternativa de conflictes”, va dir.
A més, la titular del Departament va argumentar que “l’impuls de la mediació i la gestió alternativa de conflictes ens ha de permetre assolir majors cotes de democràcia, pau i cohesió social”.