BUTLLETÍ NÚM. 115

26 oct., 2022

La pandèmia ha estat una excusa per a resoldre tots els problemes amb la xarxa i això s’ha demostrat que aplicat de manera general causa un perjudici a les persones. Estem davant de l’administració de justícia que cal que segueixi donant els serveis, a través dels jutges i jutgesses de Pau de manera directa a la ciutadania d’aquests pobles, no transformant els actes en pura burocràcia mal servida.

Aquest servei repartit pel territori, també ajuda a l’equilibri territorial. Anul•lar-lo empitjoraria la situació de la justícia en bona part del territori no urbà.

També volem reivindicar que la Justícia de Pau és la que compleix el respecte a la llengua catalana, com a llengua oficial i pròpia de Catalunya. Com va dir el Tribunal Constitucional com a llengua oficial és la llengua pròpia de la Justícia a Catalunya i per tant la llengua d’ús normal de comunicació amb la ciutadania i el la documentació que elabora.

Ens hem organitzat per a exigir, en primer lloc, el compliment de l’Estatut i per tant la voluntat de poble de Catalunya de tenir una Justícia de Pau que ha de seguir encomanant-se de les tasques que té ara i que el projecte de llei encomana a unes oficines judicials, que no se sustenten a més amb cap pressupost per a fer-les possibles.

No pot ser anul•lada o deixada sense contingut una previsió estatutària sense que en poble de Catalunya l’accepti, ja que l’estatut es la nostra constitució, aprovada en referèndum decisori i no pot ser reformat per una llei de l’Estat. Admetre això voldria dir que no es respecta el dret a l’autonomia.

El nostre estatut i l’autonomia política a la que tenim dret com a poble ha de ser respectada i per això demanem, que el projecte de llei d’eficàcia organitzativa del servei públic de Justícia respecti la Justícia de Pau de Catalunya establerta a l’article 109 de l’Estatut.

L’Estatut és la formalització del dret a la diferència i ha de ser respectat per les lleis de l’Estat. No es poden dictar ignorant el fet que estem en un estat compost amb estatuts d’autonomia que són asimètrics i per tant amb previsions i voluntats diferents.

També estem treballant per a demanar que la Justícia de Pau no resti com un racó dels mals endreços, si no com un actiu capaç de fer un servei a la ciutadania, donant resposta a molts conflictes i problemes que en l’estat actual de la justícia queden orfes i això és un mal servei al país i a la democràcia.

Demanem que es respecti l’Estatut i es mantingui per a Catalunya la Justícia de Pau, respectant així el dret a l’autonomia del nostre poble.

Francesc Xavier Ten Figueras
president