BUTLLETÍ NÚM. 113

28 ag., 2021

Amb raó a l’entrada en vigor de la llei 20/2011 del 21 de juliol del Registre Civil espanyol, aprovada fa una dècada pel govern de José Luis Zapatero, que suprimeix el sistema tradicional de divisió del Registre Civil en seccions (naixements, matrimonis i defuncions, tuteles i representacions legals) creant un registre individual per a cada persona. En conseqüència, el Llibre de Família de l’Estat espanyol en forma de tapa tova i paper que acredita el parentesc entre pares i fills, i entre conjugues, o bé ser pare o mare solter, està condemnat a desaparèixer per ser substituït per un registre individual digital que s’obrirà a cada nadó, a qui s’assignarà un codi personal, i on s’inscriuran de manera cronològica tots els fets relatius a la identitat i l’estat civil, entre més, i que es tancarà amb la inscripció de la defunció.

Al llarg d’aquests més de cent anys han canviat molt les coses i en el moment del any 2005 en què es va aprovar el matrimoni homosexual, el Llibre de Família es va adaptar per poder inscriure les parelles del mateix sexe.
Al registre que es pretén, s’hi inscriurà, progressivament: el naixement, la filiació, el nom i cognoms de la persona (i els possibles canvis que s’hi facin al llarg de la vida), el sexe o canvi de sexe (una dada que pot ser secreta), la nacionalitat i el veïnatge civil, l’emancipació i el benefici de la majoria d’edat, el matrimoni (i la separació, nul•litat o divorci, si és el cas), la modificació judicial de la capacitat de la persona, la tutela, cura i altres representacions legals, els actes relatius a la constitució i règim del patrimoni protegit de les persones amb discapacitat, l’autotutela i els apoderaments preventius, les declaracions d’absència o mort i les defuncions.

En el seu moment, el llibre serà consultable per internet, si bé cada Registre Civil tindrà l’obligació de comptar amb un full o extracte en el que figurin les dades personals de la vida de l’individu.

A favor d’aquest canvi: Reduirà el motiu de discussions de les parelles desprès d’un divorci a vegades donat a que cadascun d’ells vol tenir l’original. Amb el nou format, es podrà accedir a tota informació sense recórrer al Registre Civil. L’encara actual Llibre de Família genera inconvenients en determinades gestions, sobretot internacionals, ja que els ciutadans no acostumen a actualitzar-lo i incorporar els canvis que es produeixen en la família, com són les defuncions o els divorcis.

Arribat el divendres 30 d’abril proppassat entrà en vigor l’esmentada llei 20/2011 del Registre Civil, i en conseqüència en aquesta data es paralitzaren noves entregues, tot anunciat amb bombo i “platillo” per els medis de comunicació premsa escrita i TV. Va durar ben poc, donat a que el dilluns següent, noves instruccions anul•laven aquest procedir, continuant vigent el Llibre de Família, sota els següents conceptes:
“La pròpia LRC2011 preveu en les seves disposicions transitòries les mesures per treballar amb una implantació progressiva del nou model (vid Disposició transitòria quarta) per què mentre no es compti amb els mitjans tecnològics i es generi la capacitat, cal seguir les pautes de la Llei de 1957. En el cas concret del Llibre de Família, la Disposició transitòria quinta, apartat 1er. , diu que la publicitat formal de les dades incorporades als llibres no digitalitzats continuarà regint-se per lo previst en la LRC de 8-06-1957. (…) mentre l’oficina que practiqui la inscripció que doni lloc a l’expedició del Llibre ho faci en els llibres físics tradicionals (manuscrits i de fulls mòbils impresos) mitjançant INFOREG seguint les normes de l’antic model per no comptar amb una nova aplicació anomenada DIGIREG, que vindrà a substituir l’actual INFOREG, tindrà de seguir expedint-lo.

Bé, a l’espera que el Llibre de Família, document centenari “gratuït” que després de celebrar-se el matrimoni o al naixement d’un fill el jutge o un delegat, el lliuren als nuvis o pares i que ha estat present en totes les llars familiars al llarg de tants anys, desaparegui definitivament, o com a mínim, ho faci en format físic, ja que seguirà expedint-se en forma digital. Amb la seva jubilació/defunció, l’actual, està predestinat a convertir-se en una relíquia museística. Qui en tingui un exemplar, el podrà conservar en la calaixera dels records. Però, paciència, encara no ha donat el darrer sospir.

Albert Juanola Boera
Jutge de Pau de Palafrugell