En el decurs de l’acte, es van entregar les medalles d’honor als jutges i jutgesses catalans per la seva exemplar dedicació. El president de l’Associació va entregar la Creu de la Justícia de Pau a Esteve Floreta Maltas, ex jutge de Vilanova del Vallès. També es va oferir una placa d’agraïment a la Diputació de Girona, pel seus suport en la celebració d’aquest acte.
El regidor de la vila de Calonge, Norbert Botella va donar la benviguda als assistents, glosant “la importància de la feina dels jutges de pau, com a homes bons, que tenen una llarga tradició de fer possible la convivència, la vida pacífica en tots els pobles”.
En nom del guardonats va parlar la ex jutgessa de Torelló, Fina Baena i va fer menció del “compromís dels jutges de pau d’oferir el millor de nosaltres per servir a la comunitat”.
També va destacar que “la honradesa i la honestedat han estat i seran sempre la referència principal de les nostres actuacions”.
La vicepresidenta de la Diputació de Girona, Maria Puig, en la seva intervenció, s’ha referit als jutges de pau: “Sou la justícia de proximitat dels ciutadans. El model de justícia de pau, juntament amb el jurat, és el sistema de participació directa de la societat en la justícia. Des de la Diputació de Girona us volem agrair la vostra dedicació als ciutadans, perquè representeu un valor altíssim per a la cohesió social, ja que sou la primera baula de la justícia”.
El president de l’Audiència de Girona, Fernando Lacaba, va fer un repàs de la història dels jutjats de pau i va fer una sèrie de reflexions sobre aquells jutjats que tenen un elevat nombre de població haurien d’evolucionar cap a jutjats de primera instància i instrucció, produint-se així un major acostament del servei de la justícia als ciutadans i un adequat partit judicial a la realitat social i econòmica de la població.
En la resta de jutjats, s’ha de recolzar les agrupacions de secretaries per un major aprofitament dels recursos disponibles i una millor eficàcia i eficiència.
Finalment va manifestar que “S’ha d’aprofitar l’experiència dels jutges de pau per reforçar situacions extrajudicials amb la solució dels conflictes. Tenen que convertir-se en persones de referència en les vies de construcció extrajudicial que vetlli pel nostre ordenament jurídic.
El president de l’ACPJ, Xavier Ten, es va referir a la evolució de la càrrega de treball durant el passat exercici de l’activitat judicial dels jutjats de pau.
Va continuar el seu discurs afirmant que “Se’ns dona els honors i responsabilitats com els altres jutges i magistrats, però les funcions en els darrers anys se’ns han anat aprimant amb les reformes de la LECRIM i la LEC.”
“En realitat se’ns ha relegat a un racó de l’administració de justícia més que ser un veritable primer graó d’aquesta institució.”
“Els he de dir que no ens resignem a estar al racó que se’ns ha deixat. Recordo que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya a l’article 108 està dedicat a les competències de la justícia de pau i de la justícia de proximitat que ja ningú ja se’n recorda. Torno a demanar avui al Departament de Justícia, que el Parlament desenvolupi aquesta competència i que siguin traspassats els jutges de Pau al Govern de Catalunya.
Per finalitzar va reclamar exercir la jurisdicció tot dient :“Estem decidits a ser un graó útil ja que si som Jutges de Pau és per a fer feina, no com un element simbòlic i decoratiu. No només volem tenir jurisdicció per fer bonic i lluir com una joia de bijuteria, si no exercir la jurisdicció amb tota la seva amplitud i responsabilitat en els àmbits civil i penal que creiem que podem afrontar com històricament hem fet.”
El secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia, Joan Domènech Abad, en la cloenda del acte, va manifestar que “des de el Govern de la Generalitat volem un nou model de justícia per la ciutadania”. Va afegir : “una justícia de proximitat i amb vocació real de servei públic amb garanties màximes.”
La inspiració d’aquest servei de futur passa pels jutges de pau, doncs estan en contacte directe entre la ciutadania i l’administració de justícia.
Va acabar fent un reconeixement de la tasca duta a terme pels jutges de pau i les condicions en que exercim la jurisdicció amb pocs recursos i amb molta dedicació. També va donar el seus compromís amb la justícia, el país fent avinent que ho lluitaran tot per un nou model de justícia i un futur millor per a tots.
Els Guardonats en aquesta edició varen ser:
MEDALLES D’HONOR:
Antoni Pallarès i García, Jutge de Cervelló.
Antoni Ribas Domene, Jutge de Cardona.
Dolors Roca Palau, Jutgessa de Tírvia.
Fina Baena Esquinas, Ex-Jutgessa de Torelló.
Francesc Sais i Vázquez, Jutge de Sant Antoni de Calonge.
Guillem Navarro Puig, Ex-Jutge de Riudecanyes.
Josep Anglada Cabré, Jutge d’Ullastrell.
Josep Maria Saco i Martínez, Jutge de Bellmunt del Piorat.
Mª Dolors Farrés i Camps, Jutge de Copons.
Miquel Tèrmens Rufach, Jutge d’Albesa.
Pere Ruiz Gómez, Jutge de Fogars de Montclús.
Rossend Travé Llorens, Jutge Llacuna.
CREU DE LA JUSTÍCIA DE PAU:
Esteve Floreta Maltas, Ex-Jutge de Vilanova del Vallès.