Butlletí núm. 105

13 des., 2017

EDITORIAL

No ha estat possible. Des de l’ACPJ ens vàrem posicionar per la via de la negociació i el diàleg com la millor opció per trobar una sortida al clar enfrontament d’idees entre els governs de l’Estat i el de la Generalitat de Catalunya.

Als Jutges de Pau se’ns ha inculcat tan per la via de la formació com per la de l’experiència en el desenvolupament del nostre càrrec, que davant del conflicte, la mediació i les mesures de conciliació entre les parts han de procurar evitar la judicialització, que en el millor dels casos comporta que ningú quedi totalment satisfet.

Tanmateix la nostra visió de l’aplicació de la justícia, amb la reconeguda complexitat del sistema i les dilacions en el temps a que en molts casos ens té acostumats, no pot mes que generar una estranya sensació de precipitació i indefensió per qui és citat a declarar en un termini tan curt i escoltat en els seus arguments de defensa durant cinc minuts, adoptant per part de l’instructor/a mesures preventives d’una dimensió i conseqüències tan dures com la privació de llibertat.

Si realment mereixem creure en una justícia de qualitat, hem de demanar totes les garanties processals i tot el dret a la defensa, així com la revisió detallada d’unes querelles que han de ser contrastades amb la qualificació dels delictes que volen imputar.

És difícil assimilar que en uns pocs dies, el Conseller de Justícia passi de lliurar les distincions del dia de la Justícia de Pau a estar privat de llibertat.

Demanem per a la resta de membres del Govern i entitats civils, una via de solució que els permeti tornar a estar amb els seus éssers estimats i gaudir dels drets inalienables per defensar legítimament les seves ideologies i projectes polítics.

Miquel Miret i Montané
secretari general