El president de l’ACPJ, en el seu discurs, va afirmar a que la independència judicial i la independència de la jurisdicció no ho serà si aquesta viu i actua d’esquena a aquesta realitat social o mirant una realitat d’una altra societat que li és aliena. Per això la justícia ha de respectar la diversitat dels pobles com un pressupòsit bàsic de la democràcia i per tant d’una veritable justícia material en un món democràtic.
Va continuar fent esment que enguany s’ha signat entre l’Associació i el Departament de Justícia el conveni sobre mediació en que els Jutges de Pau es comprometen a informar als ciutadans sobre la viabilitat de la mediació en la resolució de conflictes. Aquest aspecte hauria de ser contemplat també, ja que s’ha tingut en compte el seu paper conciliador que en un nou ordenament hauria de ser ampliat i consolidat.
Posteriorment es va referir que la justícia de pau es un primer grau que representa atendre problemes que clama la societat i que no per menors en aparença s’ha de deixar fora, ja que la nostra societat ho exigeix i que sinó s’atenen, poden ser una llavor de problemes socials més greus. Cal dissenyar amb unes bases noves una Justícia de Pau i de Proximitat com un àmbit de participació ciutadana oberta a la justícia.
Un àmbit on s’han de trobar solucions de dret, o de mediació de molts problemes socials que cal que la justícia atengui i ajudi a resoldre, ja que sovint són la base per a una bona convivència social.
El Conseller en la cloenda del acte va voler agrair a l’Associació el seu compromís amb el Departament i la ciutadania i va remarcar que la fita dels trenta anys de la seva fundació es important per la seva constància i obstinació en fer possible que els jutges de pau a Catalunya tinguin un paper visible i protagonista alhora de resoldre els conflictes entre ciutadans.
El Conseller de Justícia, Carles Mundó, va valorar de forma molt negativa l’actuació dels últims dies del govern central: “si veritablement estiguéssim en un estat de dret, com tantes vegades sentim que es predica, moltes de les coses que estem veient no succeirien, no veuríem com persones innocents estan avui dia a la presó per un delicte que no han comés”.
Per acabar va lloar els valors de la justícia de pau entesa com la via per solucionar els conflictes no per la via de la imposició de la posició d’un sobre l’altre, alhora que va agrair la feina que fan i faran dels jutges de pau.
Els guardonats en aquesta edició varen ser :
MEDALLES D’HONOR :
Joan Juvé Fernández, ex jutge de Rasquera.
Francesc Xavier Ferré Boronat, jutge de Banyeres del Penedès.
Pere Ramón Roset Llorach, jutge de Savallà del Comptat.
Serafín Cifuentes Ibarra, jutge de Santa Perpètua de Mogoda.
Lluís Llorens Balcells, jutge de Granyena de Segarra..
Ramona Llort Rossell, jutgessa de Vallfogona de Riucorb.
Joan Font Font, jutge de Montferrer i Castellbó.
Francesc Prats Masip, jutge de Cabacés.
Guillermo Segarra Casabona, jutge de Bràfim.
Josep Sanahuja Piñol, jutge substitut de Sant Jaume dels Domenys.
Benito Zaragoza López, jutge substitut de Sant Carles de la Ràpita.
Marcel Vendrell Madurell, jutge d’Alcover.
Amadeu Sudrià Marca, ex jutge de Terrades.
Fermí Amoròs Porta, ex jutge de Bell-lloc d’Urgell
CREU DE LA JUSTÍCIA DE PAU :
Marta Roma i Puig, cap de protocol del Departament de Justícia en el període 2012-2016
Francesc Aran i Guiu, director dels serveis territorials de Justícia a Lleida en el període 2011-2016