El que comportava l’enjudiciament i resolució de “faltes” tipificades en els articles 620 – 626 – 630 – 631 – 632 – 633 del Codi Penal.
A conseqüència doncs, de la posta en funcionament del nou procediment per a judicis sobre “delictes lleus” es suprimeix la tradicional competència dels Jutjats de Pau, per l’enjudiciament de les “faltes” ressenyades; i per tant, els – Jutjats de Pau/jutges/esses de Pau, deixen de celebrar judicis.
Una vegada més el legislador, instat pel Govern de torn en el seu afany de renovació adopta decisions que en el seu funcionament fan que la justícia sigui cada dia més cara i inaccessible per la ciutadania, allunyant-la d’aquesta, i en aquest cas que ens afecte, promoguem-ne la desaparició de la figura del jutge/essa de Pau com a conciliador de conflictes.
Com a col•lectiu, de nou tenim de fer constar el nostre desacord amb aquest canvi, que se suma al tema que venim arrossegant del Registre Civil, considerant-ho un disbarat des del punt de vista de servei a la societat, i a nosaltres – com a primer esglaó de la justícia – que ens deixa sense unes competències que ens semblen fonamentals dirimir-les en la instància més pròxima com fins ara.
Quan es prenen decisions de tal abast, és necessari per qui les empren, efectuar prèviament una reflexió profunda sobre les raons a favor i en contra, així com sobre les conseqüències jurídiques, processals, socials i de tot ordre que de les seves decisions es puguin derivar.
Per tot l’exposa’t, instem al Govern de l’Estat i també en el nostre cas al Govern de Catalunya, cadascun d’ells dins les seves pròpies competències, a mantenir la figura i les funcions dels Jutjats de Pau en el sistema judicial actual, així com a respectar i potenciar la implantació dels Jutjats de Pau com a servei de provada eficàcia en pro de la justícia i de les garanties dels seus administrats.