EDITORIAL
Justícia ajorna donar compliment a la Llei 20/2011 del Registre Civil a entrar en vigor el 22 de juliol de 2014
El motiu d’aquest ajornament està fonamentat en que el Ministeri de Justícia no aconsegueix posar-se d’acord amb cap cos de funcionaris perquè assumeixi – gratis – el treball de gestió dels Registres Civils, que actualment realitzen jutges/esses i funcionaris judicials.
El Registre Civil, és un servei públic que té per objectiu deixar constància dels fets o actes relatius a l’estat civil de les persones naturals i altres que la llei li encomanin; on els ciutadans inscriuen naixements, defuncions, matrimonis, divorcis, adopcions, tuteles, nacionalitats, canvis de noms i cognoms, i altres assumptes, està adscrit des del segle XIX a l’administració de justícia. Funcionament del qual els Jutjats de Pau han estat des de sempre peça fonamental.
Al front de cada oficina de Registre Civil hi ha un Jutge/essa o un – Jutge/essa de Pau – amb els seus corresponents funcionaris judicials que s’ocupen d’aquestes tasques compatibilitzant-les amb la judicial.
En juliol de 2011, els grups polítics del nostre país varen aprovar una llei que ordenava delegar aquest treball purament administratiu en funcionaris públics distints d’aquells que integren el poder judicial de l’Estat, a efectes de que els Jutges/esses es poguessin concentrar en lo essencial: jutjar i executar allò jutjat.
La llei no especificava en quin cos de funcionaris públics es delegaria; prevenint que la transició seria complexa, el Congrés va establir un termini d’entrada en vigor: de tres anys. El traspàs dels Registres tindria d’estar en funcionament, per tant, el 22 de juliol de 2014 … Ja ens hi trobem!.
El Ministeri va anunciar que delegaria les funcions dels Registre Civil en els Registradors de la propietat, malgrat que la seva funció a priori no hi té res a veure, la qual cosa va provocar una intensa polèmica donat a que alguns sindicats i associacions judicials hi varen veure un pas cap a la privatització del servei. Els Registradors de la propietat depenen del Govern i accedeixen per oposició, si be no cobren una nòmina sinó aranzels als seus clients. Negociació que finalment es va rompre.
En tres anys doncs, no s’ha aconseguit aquest propòsit. Motiu pel qual, en aquest moment no es factible que la Llei de 2011 del R.C. entri en vigor; produint-se així a partir del proper dia 22 de juliol una situació irregular, amb una llei inaplicable si bé formalment en funcionament. Els Jutges/esses en el seu compliment, seguirien al front de les oficines del registre sense tenir-hi jurídicament competència.
Fonts del Ministeri garanteixen que malgrat aquesta situació, els tràmits que els ciutadans a diari realitzen en el Registre Civil, seguiran efectuant-se, però admeten que s’ha de resoldre aquesta situació de llim jurídic. Donades aquestes circumstàncies, Justícia estudia entre altres, la possibilitat de cobrir el vuit legal declarant una pròrroga in extremis mitjançant la presentació d’una esmena en el Senat a alguna altre llei que encara que no tingui res a veure amb la matèria, es trobi ara en tramitació. I seguir negociant per trobar una sortida al bloqueig que s’ha originat.
Pel que respecta al nostre col·lectiu – Jutges/esses de Pau – tot i restant a l’expectativa a la resolució d’aquest embolic i conèixer com queden les nostres actuals atribucions, hem d’interpretar per entretemps i desitjar per el futur, continuar donant aquest servei als nostres convilatans.