DISTINCIONS 2012. COMMEMORACIÓ XXV ANIVERSARI

31 oct., 2012

Va donar la benvinguda el nostre president que va fer un repàs d’aquests vint-i-cinc anys i va fer una crida a les institucions per tal  continuar amb la defensa dels interessos dels jutges de pau de Catalunya, la reivindicació del seu reconeixement i de la convicció de que la justícia de pau es molt necessària i pot aportar molt a la nostra societat.


L’alcalde de la vila va lloar la tasca que duen a terme els jutges de pau i va mostrar una grandíssima satisfacció el poder celebrar el  25 aniversari al seu poble i a la masia Pla dels Catalans. ‘Som territori d’acollida per aquesta gent que tan sacrifici fan per la nostra societat  i es una  oportunitat de que l’Aldea sigui noticia en positiu’, va dir.


El president del TSJC en la seva intervenció va animar al col•lectiu dels jutges de pau a seguir treballant i va defensar la tasca que s’ha esta fent. A més, el president va dir que el TSJC sempre ens farà costat en les nostres reivindicacions.


La Consellera de Justícia, va fer un recordatori, durant el seu discurs, de la important tasca que desenvolupen els jutges de pau i els va reiterar que tenen també un paper fonamental en l’ús del català a la justícia, encoratjant-los a animar els ciutadans a emprar el català amb normalitat quan s’adrecin a l’Administració de justícia.


La consellera va defensar fermament la continuïtat dels jutges de pau, sobretot pel que fa al debat iniciat sobre la modificació de la demarcació i planta judicial i l’eliminació de partits judicials. “La Generalitat ja s’ha posicionat clarament en contra de la supressió de partits judicials que justifiquen la creació de tribunals d’instància, i des del Departament de Justícia -va remarcar la consellera- pensem que aquesta creació hauria d’anar acompanyada del desenvolupament de la justícia de proximitat i com a reforç de la justícia de pau”.


La cloenda de l’acte va estar a càrrec de la presidenta, Núria de Gispert,  qui va lloar la feina dels jutges de pau de Catalunya, dels quals va destacar el seu ‘paper rellevant’ i el seu compromís amb la justícia i el país. 
En la seva intervenció, de Gispert va qualificar els jutges de pau com a ‘col•lectiu compromès’ i va destacar que ‘tenen un plus especial, que els fa únics, com l’arrelament del seu municipi, de voluntarietat, de representativitat, de fer de persona que concilia, que recondueix les relacions veïnals’. Per la presidenta, la justícia ‘comença amb els jutges de pau’ en els quals  sempre hi ha cregut.



De Gispert va explicar que el model de justícia de proximitat de Catalunya és pioner en molts aspectes, el que ha inspirat models d’altres territoris. A més, els ha demanat que ‘facin pinya’ amb la resta de la societat catalana per afrontar els ‘moments excepcionals’ que viu el país.


La presidenta també s’ha referit a l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, una entitat amb ‘un paper remarcable i ben positiu’ i amb ‘capacitat de representació, d’afirmació i de reivindicació dels jutges de pau’.



Durant la commemoració, la presidenta i les altres autoritats varen lliurar distincions a tretze jutges de pau de diferents municipis per reconèixer-ne el mèrit i l’antiguitat dins l’associació i la placa al mèrit, en la categoria d’or, a l’advocat Francesc de Paula Caminal.