RODA DE PREMSA : INFORMATITZACIÓ DELS JUTJATS DE PAU DE CATALUNYA

14 gen., 2010

Els llibres del registre civil, en passat

La connexió a la xarxa és la que ha permès que el registre civil, l’àmbit que genera més volum d’activitat a la justícia de pau, pugui tenir una gestió informatitzada. L’anomenat entorn Inforeg permet, entre altres prestacions, la pràctica supressió del format paper, una gestió més àgil envers el ciutadà en l’obtenció de certificats, l’accés immediat a les dades per via telemàtica, o la possibilitat d’obtenir els certificats de les dades registrals en català.

Actualment gairebé tots els jutjats de pau de Catalunya tenen capacitat per gestionar informàticament el seu registre civil, ja que disposen de la tecnologia necessària i la formació per fer-ne ús. La implantació completa d’aquest Programa com a eina de treball ja s’ha dut a terme a 286 jutjats de pau, que sumen el 63% de la població atesa per aquests òrgans judicials (1.815.431 habitants). En aquests jutjats de pau, la introducció de l’Inforeg ha comportat l’eliminació dels llibres de registre manuals en els nous assentaments. La resta s’hi anirà incorporant progressivament.

Pel que fa a la seva connectivitat, només en resten els únics 20 jutjats de pau de Catalunya on les singularitats de caràcter tècnic no han permès, de moment, la insta·lació de les línies de dades necessàries, si bé en alguns casos ja s’han superat aquestes especificitats i la connexió és imminent.

Equips informàtics arreu de Catalunya

Però, en primer terme, la connexió dels jutjats de pau ha estat possible gràcies als nous equipaments tecnològics, l’altre gran eix pel que fa a la modernització d’aquest àmbit de l’Administració de justícia i el que, en definitiva, ha fet possible la implantació del Programa. El Departament de Justícia ha instal·lat, durant el període de posada en marxa d’aquest Pla, 1.278 ordinadors i 1.045 impressores. La dotació mínima prevista per a cada òrgan ha estat d’un equip informàtic per a  cadascun dels treballadors del jutjat de pau i l’esmentada línia de dades d’alta velocitat. A més, s’ha assignat una adreça genèrica a cada jutjat de pau i un correu electrònic personalitzat per a cadascun dels jutges de pau i treballadors. Aquests ja tenen el mateix accés als mitjans corporatius que la Generalitat posa a disposició de la resta de funcionaris.

En total, la inversió en el Programa per a la modernització dels jutjats de pau de Catalunya ha estat de 4,5 milions d’euros, que inclouen els programes de formació necessaris impartits a jutges de pau i treballadors.

Els jutjats de pau al territori

 El 94,82% dels municipis de Catalunya tenen jutjat de pau, la majoria dels quals -787 poblacions- no arriben als 7.000 habitants.

 Per comarques, les de les Terres de l’Ebre són les que tenen un percentatge més alt de població atesa per aquests òrgans judicials (66.25%), seguides de les comarques de la demarcació de Girona (62.70%), Lleida (55.19%), Tarragona (49.75%), i Barcelona (32.60%).

Els jutjats de pau compten amb un plantilla de 1.220 treballadors.

 Pel que fa a l’activitat judicial dels jutjats de pau, les últimes dades de què es disposen (any 2008) comptabilitzen un total de 725.417 actuacions arreu dels jutjats de pau de Catalunya, de les quals, 425.129 corresponen a la demarcació de Barcelona; 121.636, a Girona; 61.719, a Lleida; 85.815, a Tarragona, i 31.118, a les Terres de l’Ebre.

 Sens dubte, l’activitat més freqüent entre els jutges de pau és la que es relaciona amb el registre civil: en el conjunt de tot Catalunya es van fer l’any 2008 un total de 393.960 actuacions relacionades amb el registre civil (naixements, matrimonis, defuncions, estat civil i d’altres): 214.566 a Barcelona; 62.270 a Girona; 32.024 a Lleida; 39.529 a Tarragona, i 15.572 a les Terres de l’Ebre.

 Pel que fa a les tasques de l’àmbit civil (exhorts, judicis verbals i actes de conciliació) al conjunt de Catalunya, es van fer un total de 186.366 actuacions. A l’àmbit penal (exhorts, actes de conciliació, judicis de faltes, diligències prèvies, aixecament de cadàver i d’altres), al conjunt de Catalunya se’n van fer un total de 175.091. En els propers anys caldrà potenciar aquesta col·laboració amb els jutjats civils i penals per tal de contribuir a la seva descongestió.

La modernització de la justícia a Catalunya

 El Pla d’informatització dels jutjats de pau s’ha desenvolupat en el marc del Programa per impulsar la modernització de l’Administració de justícia a Catalunya i la seva transformació en un autèntic servei públic. 

 L’objectiu és arribar a una oficina judicial que minimitzi l’ús del paper i que estigui oberta al ciutadà.