El titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Sagunt, Pablo de la Rubia, va al·legar davant el Suprem que volia exercir el seu dret fonamental a la llibertat ideològica mitjançant l’objecció de consciència ‘com a catòlic i d’acord amb el magisteri de l’església catòlica’. El jutge pretenia abstenir-se dels expedients matrimonials entre persones del mateix sexe que es tramitessin en el Registre Civil del qual era encarregat i ser substituït per altres jutges ‘les consciències dels quals no es veiessin afectades per aquest tipus de celebracions’.
L’Alt Tribunal, seguint les tesis del Poder Judicial, va recordar que la Constitució estableix de manera ‘rotunda’ la submissió dels poders públics a la Llei, de tal forma que, a més de prohibir-los actuar contra les lleis, únicament els permeten fer-ho quan compten amb habilitació del legislador.
Per tant, afegeix el Suprem, si un dels trets distintius de la posició dels jutges i magistrats és la seva submissió única a la legalitat ‘està clar que no poden deixar de complir els deures que emanen d’aquesta’. En cas contrari, ‘es ressentiria essencialment la configuració del Poder Judicial i la funció de garantia de l’ordenament jurídic i dels drets i interessos legítims dels ciutadans’, estableix la sentència.
El jutge com a garantia
Per al Suprem, no es tracta de si el jutge pot ser o no substituït com a encarregat del Registre Civil en un cas concret, sinó ‘del principi que sotmet el jutge a la llei en qualsevol de les tasques que té atribuïdes’ i que converteix la seva intervenció en garantia dels drets i interessos legítims de tots els ciutadans.
Aquest principi fonamental -sosté l’alt tribunal- es veuria en qüestió des del moment en què se subordinés a consideracions de consciència el compliment de les funcions judicials previstes a la llei, especialment si, com en aquest cas, tenen un caràcter tècnic ‘absolutament desvinculat de tota pràctica religiosa’.
Per la seva part, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (Felgtb) va celebrar ahir el contingut de la sentència del Tribunal Suprem per la qual rebutja l’objecció de consciència dels jutges davant la celebració de casaments homosexuals i va afegir que confirma que la llei ‘està per damunt de les creences de les persones que han d’aplicar-la’.
Per al president de Felgtb, Antonio Poveda, la decisió del Suprem és ‘òbvia’, i espera que amb ella ‘es freni l’ús de la religió catòlica o qualsevol altra ideologia per carregar contra els drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals’.
‘Tenim molt clar que es tracta de casos aïllats de jutges que anteposen les seves idees i creences a la llei, però poden fer molt mal’, va recordar Poveda, al mateix temps que va reclamar que la Justícia ‘sigui implacable’. ‘Si ella no defensa la llei, de què estem parlant?’, va concloure.
Font : Diari de Girona 30 maig 2009
PODEU CLICAR A L’ICONA PER ACCEDIR A LA SENTÈNCIA.