En aquesta reunió, hi han participat la consellera de Justícia, Montserrat Tura; el conseller de Justícia, Treball i Seguretat Social del País Basc, Joseba Azkarraga; el de Presidència i Justícia de Cantàbria, José Vicente Mediavilla; el de Presidència, Administracions Públiques i Justícia de Galícia, José Luis Méndez; el de Política Territorial, Justícia i Interior d’Aragó, Rogelio Silva; el de Presidència Justícia i Seguretat de Canàries, José Miguel Ruano; el de Presidència, Justícia i Interior de Navarra, Javier Caballero; la consellera de Presidència, Justícia i Igualtat d’Astúries, Maria José Ramos, i representants de València i Madrid.
Les comunitats autònomes assistents han signat un document conjunt, en el qual arriben a un seguit d’acords per unanimitat.
La consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Tura, ha explicat en roda de premsa els acords que s’han pres en el marc d’aquesta Comissió. Dels punts consensuats, ha destacat que aquesta situació no pot continuar i per aquest motiu les comunitats autònomes demanen de manera urgent el traspàs de les competències en matèria de gestió i execució del personal al servei de l’Administració de justícia, com per exemple la convocatòria de places i les proves de selecció, incloent-hi la relació de llocs de treball, per tal d’organitzar adequadament el servei i millorar l’atenció al públic.
Les comunitats han instat a una convocatòria urgent de la Comissió mixta entre les comunitats autònomes, el Consell General del Poder Judicial i el Ministeri de Justícia, ‘per reforçar el paper de cada actor de la justícia i per acordar un calendari de modernització de la justícia.”
Pel que fa a l’oficina judicial, Tura ha assenyalat la necessitat d’abordar la implantació del nou model pendent durant anys i ha advertit que aquesta reforma exigeix la creació de serveis comuns generals i la separació de l’àmbit d’execució de la resta del procediment. Per això, les comunitats han sol·licitat al Ministeri de Justícia la dotació de places de secretaris judicials.
Pel que fa a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), Tura ha demandat l’operativitat de totes les eines informàtiques de gestió processal i registre que garanteixin la correcta introducció de les dades així com l’intercanvi i accés des de tots els territoris.
La reforma estructural de l’Administració de justícia es fonamenta, segons les comunitats autònomes assistents, en la implantació de noves vies de solució de conflictes que disminueixin la litigiositat, com la mediació i l’arbitratge. Per això, també volen la desvinculació dels registres civils de l’àmbit judicial, així com la desjudicialització de les reclamacions de caràcter administratiu.
Finalment, les comunitats signants reunides a Barcelona han demanat la modificació de la Llei d’assistència jurídica gratuïta, per assegurar la persistència de la voluntat de l’usuari per continuar el procediment. A més, proposen desenvolupar la regulació del reconeixement parcial del dret a l’assistència jurídica gratuïta.
En aquesta ocasió el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha estat l’amfitrió de la trobada de la Comissió de comunitats autònomes amb competències en matèria de justícia i hi han participat Galícia, País Basc, Canàries, Navarra, Astúries, Catalunya, València, Madrid, Aragó i Cantàbria. L’edició anterior va tenir lloc el març de 2007 a Santiago de Compostel·la.
El document signat per unanimitat serà traslladat al Ministeri de Justícia, al Consell General del Poder Judicial i als diferents grups parlamentaris.