DIA DE LA JUSTÍCIA A CATALUNYA. PREMI JUSTÍCIA 2008

12 des., 2008

 


En el seu discurs, el president de la Generalitat ha assegurar que “el bon funcionament de la Justícia segueix sent una peça bàsica per preservar l’existència i el valor de la democràcia, la cohesió i el progrés social” i ha afirmat que “només una administració de justícia moderna i tecnològicament avançada en l’organització dels seus recursos pot ser eficient i propera als seus usuaris”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha subratllat que, amb la introducció de les TIC a l’àmbit judicial, “l’objectiu del Govern és aconseguir una Oficina Judicial sense papers”.


 


Montilla ha ressaltat que les polítiques de Justícia estan entre les prioritats del Govern de la Generalitat, com ho demostra la “inversió en Justícia sense precedents en el nostre país” en els darrers dos anys, “tot i no disposar encara del nou finançament”. Com a exemple, ha recordat la posada en marxa d’11 nous edificis judicials arreu de Catalunya i els que es posaran en funcionament el 2009 a Terrassa, el Vendrell, Granollers o Manresa.


 


Per la seva banda, la consellera de Justícia ha subratllat que “aquest esforç pressupostari en equipaments judicials i tecnologia” reclama “un altre esforç al darrera perquè la justícia es converteixi en un servei públic de qualitat”. En aquest sentit, Montserrat Tura ha demanat “la necessària implicació de tots els actors que intervenen”, entre ells jutges i magistrats, advocats i procuradors, per “aconseguir situar la justícia a l’alçada dels temps”.


 


La Generalitat ha ressaltat amb el Premi Justícia 2008 l’excel·lent tasca realitzada per Eva Serra en el camp de la investigació històrica de les fonts del dret de Catalunya. En els seus treballs hi han ocupat sempre un lloc prioritari els elements jurídics i els mecanismes jurisdiccionals, amb una orientació marcadament social.


 


El dret propi és un dels signes d’identitat de Catalunya. Són molts els juristes que aporten el seu esforç professional per al seu desenvolupament en l’actual etapa democràtica, en la qual s’està produint la consolidació d’un codi civil propi català, que servirà de referent per a la societat catalana. Però és necessari remarcar que el dret civil català té les seves arrels en la història, i en ella troba també la seva legitimitat.


Eduardo Enrech Larrea, llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona el 1985, també ha rebut la medalla amb la que es premia una llarga trajectòria dedicada a la justícia. Des que va ingressar a la carrera judicial el 1989, ha servit diferents destinacions als partits judicials d’El Vendrell, Balaguer, Cervera, Tarragona i finalment a Lleida. L’any 2000 va ser nomenat degà dels jutjats de Lleida, i actualment està destinat al Jutjat de Primera Instància núm. 6 (mercantil) de la mateixa ciutat. 


 


Enrech ha tingut una àmplia dedicació docent i se li reconeix la implicació i l’impuls en la modernització de l’Administració de justícia, ja que ha liderat el pla pilot dels primers mòduls informàtics (presentació, registre i repartiment d’assumptes) que es van implantar a Lleida dins del projecte e-justícia.cat del Departament de Justícia.