Vot Particular que emet el Vocal Alfons López Tena contra l’Acord del Ple que aprova l’Informe al Reial decret pel qual es regula el sistema arbitral del consum i la mediació en el procediment arbitral, punt I- 25º del Ple del CGPJ de 25 d’abril de 2007.
Ja s’està convertint en un costum de l’actual Govern espanyol, tant en els seus Projectes de Llei com en els de Reials decrets, incomplir i ignorar el disposat en la Llei Orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de Reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.
El present Reial decret, de 40 detallats articles, usurpa, amb fal·laç invocació a l’article 149.1, 5 i 6 de la Constitució, les competències catalanes establertes en la Llei Orgànica 6/2006, en els següents articles:
Article 110 . Competències exclusives
1. Corresponen a la Generalitat, en l’àmbit de les seves competències exclusives, de forma íntegra la potestat legislativa, la potestat reglamentària i la funció executiva. Correspon únicament a la Generalitat l’exercici d’aquestes potestats i funcions, mitjançant les quals pot establir polítiques pròpies.
2. El dret català, en matèria de les competències exclusives de la Generalitat, és el dret aplicable en el seu territori amb preferència sobre qualsevol altre.
Article 123 . Consum
Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de consum, que inclou en tot cas:
a) La defensa dels drets dels consumidors i els usuaris, proclamats per l’art. 28, i l’establiment i l’aplicació dels procediments administratius de queixa i reclamació.
b) La regulació i el foment de les associacions dels consumidors i usuaris i la seva participació en els procediments i assumptes que els afectin.
c) La regulació dels òrgans i els procediments de mediació en matèria de consum.
d) La formació i l’educació en el consum.
i) La regulació de la informació en matèria de consumidors i usuaris.
Article 105 . Oficina judicial i institucions i serveis de suport
Correspon a la Generalitat, d’acord amb la Llei Orgànica del Poder Judicial, determinar la creació, el disseny, l’organització, la dotació i la gestió de les oficines judicials i dels òrgans i serveis de suport als òrgans jurisdiccionals, incloent la regulació de les institucions, els instituts i els serveis de medicina forense i de toxicología.
Article 106 . Justícia gratuïta. Procediments de mediació i conciliació
1. Correspon a la Generalitat la competència per a ordenar els serveis de justícia gratuïta i d’orientació jurídica gratuïta.
2. La Generalitat pot establir els instruments i procediments de mediació i conciliació en la resolució de conflictes en les matèries de la seva competència.
Article 109 . Clàusula subrogatoria
La Generalitat exerceix, a més de les competències expressament atribuïdes pel present Estatut, totes les funcions i facultats que la Llei Orgànica del Poder Judicial reconeix al Govern de l’Estat en relació amb l’Administració de Justícia a Catalunya.
Article 129 . Dret civil
Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de dret civil, amb l’excepció de les matèries que l’art. 149.1.8ª de la Constitució atribuïx en tot cas a l’Estat. Aquesta competència inclou la determinació del sistema de fonts del dret civil de Catalunya.
Article 130 . Dret processal
Correspon a la Generalitat dictar les normes processals específiques que derivin de les particularitats del dret substantiu de Catalunya.
La Llei Orgànica 6/2006 va ser publicada en el B.O.E. nº 172, de 20 de juliol de 2006, i va entrar en vigor el 9 d’agost de 2006.
És de tots conegut que les lleis estan per a complir-se, i que aquesta obligació de compliment no exclou al Govern espanyol, el projecte del qual de Reial decret informat és il·legal per incomplir els preceptes orgànics abans transcrits.
Madrid, 25 d’abril de 2007.
Alfons López Tena.